A társasházi meleg víz hőfoka

A társasházban a hőfok meghatározása igen fontos feladat. Az emeleten meleg van, az alsóbb szinteken időnkét hűvös. Fontos a hőmérséklet még a társasházi meleg víz hőfoka.

Tehát az egyik kérdés milyen legyen a meleg víz minimum hőfoka a lakásokban?

A meleg víz hőfokára a fűtésrendszertől függően talál mindenki információkat.

  1. ha valaki egyedi fűtéssel rendelkezik (pl cirkó; konvektor, villanybojler) a hőfok szabadon meghatározható;
  2. házközponti fűtés (pl. saját kazánja van a háznak) a hőfokról itt található meg a jogszabály. (189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról). Összességében: A háztartási és tisztálkodási célra szolgáló meleg vizet úgy kell szolgáltatni, hogy a meleg víz hőmérséklete a kifolyó csapoknál legalább +40 °C legyen;
  3. távhőszolgáltatás esetében, amennyiben használati meleg víz szolgáltatás (ivóvíz felfűtése) van az épületben, úgy az távhőszolgáltatóval kötött Üzemviteli megállapodásnak kell tartalmaznia a csapokon kifolyó meleg víz hőfokának hőmérsékleti értékét is.

Érdemes néha ellenőrizni is, hogy megvan-e a megfelelő hőmérséklet. Általában a meleg víz hőmérsékletével nem szokott gond lenni, de nem csak a langyos víz, hanem a forró víz is okozhat gondot a társasházban. Ha nagyon magas a meleg víz hőmérséklete, akkor is érdemes jelezni a közös képviselőnek, hiszen valami műszaki problémára is utalhat. A túl fűtést is a lakók fizetik. Legyünk figyelemmel a környezetünkre.

Vélemény, hozzászólás?