A közös költség és beszámítási lehetőség

A társasház központi fűtése, ez itt most a téma. A társasházak fűtési megoldásai igen változatosak lehetnek mint például távfűtés, cirkó, konvektor és mind közül a legérdekesebb a házközponti fűtés. A házközponti fűtés nem jelent mást mint azt, hogy a társasháznak saját kazánja van, és a saját kazán biztosítja a fűtést és a használati meleg vizet.

A házközponti fűtés jogszabályi háttere az 189/1998 (XI.23) kormányrendelet a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról, amelyet idekattintva érhet el. A kormányrendelet összefoglalja a költségszámítás és a költségek szétosztásának alapjait. A közgyűlési időszakban kevés szó esik róla, de a fűtési elszámolást is meg kell tenni, nem csak az éves beszámolót. Lényeges különbség, hogy az éves beszámoló közgyűlésen a tulajdonosok vehetnek részt, addig a fűtés elszámolásra a fogyasztókat kell meghívni.
Az elszámolás a tényleges fogyasztás megállapításáról, valamint a tényleges fogyasztás és a fogyasztók által fizetett díjak közötti elszámolásáról szól, így a fogyasztónak képződhet befizetési kötelezettsége, és képződhet többlete is, amelynek sorsáról dönteni kell. Meglátásunk szerint a többletet nem „lelakni kell”, hanem vissza kell adni a fogyasztónak.

Bevételek – tehát a fogyasztó által fizetett díjak – lehetnek átalány- és fogyasztás alapján fizetett díjak. Az átalánydíjat a közgyűlés (fogyasztók) állapítják meg, általában az ismert fogyasztási adatok alapján. Az első átalánydíj megállapítása a legizgalmasabb kérdés, mivel itt kell megbecsülni ismert adatok nélkül a fűtési költségeket. A fűtéstől érdemes elkülöníteni a használati meleg víz előállítást, amit más néven felmelegítési díjnak is szoktak nevezni. A használati meleg víz felmelegítési díjának megállapítása két lépésben történhet. Első lépésben el kell különíteni a fűtésre és a meleg víz előállításra használt kw-tokat. Ezért érdemes a meleg víznél hőmennyiség mérőt telepíteni. A meghatározott kw-at forintosítását a gázszámla alapján el lehet végezni. Második lépésben, ha megvan a használati meleg vízre fordított összeg, a meghatározott összeget el kell osztani a társasházi lakók által felhasznált meleg vízzel mennyiséggel. Ha ez megtörtént meghatározásra került F6köbméter díj, amit a lakók által felhasznált köbméterrel kell szorozni.

Mi következik ebből?

Ha valaki nem jelenti le a meleg víz fogyasztását, akkor a többi lakó fizeti meg a le nem jelentő helyett is a díjakat. Az előzők miatt kiemelten fontos a mérő órák azonos periódusban történő (évente legkésőbb május 31-ig) leolvasása, és a különbségek kompenzálása.

A kiadási oldalt szabályait részletesen ismerteti a vonatkozó jogszabály.

Vélemény, hozzászólás?