Társasházi adatkezelés

A társasházkezelő adatkezelése igen fontos bizalom teremető eszköz. Arra kerestük a választ, hogy a társasházkezelő kiadhatja-e online rendszeren keresztül, hozzáférés biztosításával a társasházi tulajdonosok egyenlegét és a társasház könyvelési adatait.

A NAIH megállapításai szerint a online rendszer esetében biztonságos hozzáférés, és egyedi azonosítás szükséges a jogszerű adatkezeléshez. Tehát kell egy egyedi felhasználó név, és a társasházi albetét tulajdonos által ismert jelszó. Továbbá a NAIH állás foglalása szerint csak az arra jogosultak érhessék az adatokat. Az állásfoglalás nem tér ki, hogy mit jelent ebben az esetben az arra jogosultak köre. A társasházi törvényből következik, hogy a közös képviselőt, a számvizsgáló bizottság tagjait, valamint egyedi egyenlegnél az albetét tulajdonost jelenti, jelentheti. Meglátásunk szerint nem kell teljes betekintést biztosítani minden tulajdonos részére. A tulajdonosok évente egyszer, a beszámoló közgyűlés alkalmával ismerhetik meg egymás egyenlegét, túlfizetéseit, esetleges társasházi albetét tartozásokat.

Fontos: a céltól eltérő módon senki sem használhatja fel az így megszerzett személyes adatokat (pl. harmadik személynek továbbítás, aki nem jogosult azt megismerni).

Ugyanakkor meglepő volt de a NAIH szerint megfelelő biztonsági intézkedések mellett jogszerűen lehet a társasház bankszámlakivonatát pdf formátumban továbbítani a tulajdonosok részére. Bár az állásfoglalás nem térti ki a arra, hogy mi a megfelelő biztonsági intézkedés, de a pdf-ek egyedi kóddal védhetőek. A jelszavas védelem megfelelő lehet. Simán email címre továbbítást, védelem nélkül nem ajánljuk. Nem tudható, hogy az érintett gépet hányan használják.

társasházkezelő

Vélemény, hozzászólás?